Jakostní rozdělení vína

Vin de table - stolní vína, která jsou určena pro denní spotřebu, nemusejí obsahovat na etiketě údaj o původu ani odrůdě. Hrozny na výrobu stolního vína musí být vypěstovány ve Francii. Jsou to lehká a jednoduchá vína o min. obsahu alkoholu 8,5 %. Vyváží se poměrně málo, většina z nich je spotřebována ve Francii.

Vin de Pays 
- zemská nebo místní vína , které jsou kvalitnější a označují svůj původ. V současné době prožívá velký rozvoj. V mnoha oblastech, kde zapracovali na technologiích a snížili výnos na hektar, dnes vyrábějí kvalitní vína. Mnohdy kvalitnější a levnější , než li AOC vína (nejvyšší v klasifikaci). Pocházejí z určité vinařské oblasti z jedné či více odrůd. Momentálně jsou hojně vyvážená do Evropy, kde je o ně velký zájem.

VDQS (Vin Delimités de Qualité Superieure) - vína, která musí splňovat přísná pravidla a dodržovat stanovené body. Jsou kontrolována úřady, které určují jejich důvěryhodnost. Nevýhodou této jakosti je povolená vyšší výnosnost. Tvoří pouze 1% francouzské produkce.

Appellation d'Origine Controlé (AOC) - vína, která mají nejvyšší jakostní zařazení, jsou přísně kontrolována více než čtyřmi sty úřady po celé Francii. Úřady sledují původ, odrůdy, pěstitelské metody, techniky zpracování, množství produkce a kvalitu vína. Zaručeny jsou i další zákonem stanovené povinnosti, jako je minimální obsah alkoholu, maximální výnos z hektaru, metoda řezu apod. Tato vína tvoří jednu třetinu produkce francouzského vinařství. V praxi bohužel bohužel zahrnuje cokoliv od největších vín z Francie až po ta nejhorší.