Pojmy

CRU 
Další klasifikace vinohradů , která je používána ve Francii je označení cru. To nese velmi konkrétní označení vinice nebo jen její malé části, která je specifická díky svému půdnímu složení, klimatickým podmínkám i poloze. Tato "CRU" sledují francouzské vinařské úřady v dlouhodobém horizontu. Díky tomu vzniká seznam , který ukazuje, že tyto polohy jsou kvalitnější než základní vína, která jsou z celé apelace. 

GRAND CRU CLASSÉ 
Ttato označení nesou ta největší vína z levého břehu řeky Gironde. V roce 1855 na popud Napoleona III. byla sestavena právě tato klasifikace, do které spadá pouze 61 vín. Bylo to vytvořeno k příležitosti světové výstavy, která se konala v Paříži. Tato klasifikace je prakticky od tohoto roku neměnná do současnosti. Je rozdělena do 5-ti tříd (vinohrady od 1ní do 5té kategorie rozděleny). 


CRU BOURGEOIS 

V roce 1932 vytvořena další klasifikace, která byla udělena "lepším" vinicím, které se nedostaly do klasifikace z roku 1855. Do této kategorie spadají také vynikající vína. Klasifikace byla dále přerozdělena ještě v roce 2003 na Cru Bourgeois Exceptionnel, Superieur a základní Cru bourgeois
 

TERROIR
Francouzský výraz, který v překladu znamená půda, ovšem jen v nejužším smyslu slova. Ve vinohradnictví znamená celkový souhrn několika faktorů a podmínek. Jde o souhrn pěstitelských podmínek v konkrétní vinici, její nadmořská výška, poloha a klimatické podmínky a další faktory, které mohou ovlivnit růst a kvalitu vinné révy a následně hroznů.
 

APELACE 
Francouzsky appelation, slovo označující konkrétní víno z konkrétního místa, které zde bylo vyrobeno z konkrétní povolené odrůdy specifickým způsobem. Velikost apelace je často značně rozlišná. Může se jednat o malou parcelu na vinici o miniaturní rozloze (1 ha) nebo také velikost apelace může dosáhnout rozlohy několika tisíc hektarů. Často bývá označení apelace i názvem konkrétního vína.